A modális válaszspektrum analízis során a tömegrészesedés nem éri el a 90%-ot

Problémaleírás #

A modális válaszspektrum analízis során a 90%-os tömegrészesedés több száz rezgésalak bevonásával sem érhető el. 

Ok #

A szerkezet, valamint a csatlakozó másodlagos szerkezeti elemek túlzott részletességgel való modellezése könnyen vezethet oda, hogy a vizsgált rezgésalakok túlnyomó része, csak a fő tartószerkezet szempontjából kisebb jelentőséggel bíró részeket mozgatja meg, melyeknek a teljes épülethez viszonyított tömegrészesedése kicsi. Emiatt előfordulhat, hogy a vizsgált rezgésalakok tömegrészesedése a 90%-ot meg sem közelíti és az épület jelentős tömegrészesedéssel bíró részeit a vizsgált rezgésalakok meg se mozgatják.

Ez a probléma gyakran előfordul, ha a modell jelentősen eltérő tömegű/merevségű részeket tartalmaz (acél/fa és beton tartószerkezeti elemek), vagy a modell egy része (pl. pince) a talajba van ágyazva.

Megoldás #

A pontos megoldás minden esetben eltérő lehet és függ az aktuális modell tulajdonságaitól, de az általános szabályok a következőek:

  • A szerkezet egyszerűsítése, azon másodlagos szerkezeti elemek törlése, melyek jelentősége és tömege a teljes szerkezet szempontjából elhanyagolható jelentőséggel bír
  • rezgésalakok számának növelése
  • csak a pinceszint feletti tömegek figyelembevétele (a pincefalakon a dinamikus földnyomást is figyelembe kell venni!)
  • Vasbeton szerkezeti elemek esetén berepedt, azaz csökkentett merevségek alkalmazása (a merevségcsökkentés segít csökkenteni a szükséges rezgésalakok számát)
  • oszlopok hálójának törlése