A Windows 10 nem ismeri fel az AXS fájlokat

Probléma leírása #

A modell fájlra kattintva az AxisVM nem indul el vagy nem a legfrissebb verziója indul el.

Ok #

Annak ellenére, hogy a axs/axe fájlok társítva vannak az AxisVM-hez, a Windows nem menti el a beállítást, és ismét felteszi a kérdést, amikor legközelebb egy AxisVM modell fájlra kattintanak.

Megoldás #

Az AxisVM telepítője a szabványos módszerrel társítja az AXS-fájlt az AxisVM szoftverhez. A társítás általában végrehajtódik, amennyiben a telepítés során a társítás beállítása megtörténik:

Sajnos a fájlkiterjesztés társítása sok esetben nem működik jól Windows 10 alatt (nem csak az AxisVM esetében).

Ennek oka lehet, hogy a felhasználó nem rendelkezik rendszergazdai jogokkal a telepítési folyamat során.

Ha a társítás a telepítés után nem működik:

  • A társítás beállításához végezze el a következőket:
    Válassza a Start menü Gépház > Alkalmazások > Alapértelmezett alkalmazások > Fájltípusok alapértelmezett alkalmazásainak megadása menüpontját, és próbálja meg beállítani az .axs/.axe fájlok társítását az AxisVM megfelelő verziójához. 
  • Ha továbbra is megjelenik a Windows dialógusablaka, hogy válasszon alapértelmezett lehetőséget a megnyitáshoz, akkor jobb gombbal a fájlra kattintva, válassza ki az AxisVM.exe programot az axs kiterjesztésű fájlok megnyitásához (Open with/Choose another app).

Ha a társítás működik, de nem a legfrissebb AxisVM verzió indul el:

  • Ennek oka lehet, hogy egy régebbi AxisVM verzió, vagy annak szervízcsomagja lett utoljára telepítve, ahol be volt kapcsolva a társítás. Ebben az esetben ismét telepítse a legfrissebb verziót és a telepítés során ne felejtse el bekapcsolni a társítás opciót (lásd  kép fentebb). Későbbiekben ügyeljen arra, hogy a régebbi verziók telepítésekor ne kapcsolja be a társítást telepítéskor!

Érdemes tudni, hogy minden AxisVM verzió ugyanolyan axs/axe fájlkiterjesztést használ, ezért nincs lehetőség a különböző verziójú modell fájlok egyidejű társítására. Emiatt a legutoljára feltelepített és modellfájlokkal társított verzió fog elindulni a modellfájlokra kattintva.