Számítási idő csökkentése a tervezés során 

Probléma leírása #

A tervezés során mindig lényeges szempont a számítási idő csökkentése, illetve kevesebb erőforrás felhasználása a futtatások során. Különösen igaz ez nagy modellek esetén az optimalizálás fázisában, amikor a tervezők csak bizonyos elemeket módosítanak, mielőtt a modellt újraszámítanák és ellenőriznék annak viselkedését. Az AxisVM lehetőséget biztosít csak az aktuálisan módosított elemek vizsgálatára. Ezzel a beállítással jelentős idő takarítható meg.

Megoldás #

Alapértelmezés szerint a program automatikusan elvégzi a számítást minden olyan elem esetében, amelyhez korábban tervezési paramétert rendeltek.

Lehetőség van azonban csak azokat a méretezési elemeket ellenőrizni, amelyek a kiválasztott részlethez tartoznak. Ebben az esetben a kiválasztott részleten kívüli méretezési elemek újraszámítása nem terheli a számítógép számítási erőforrásait.

Ehhez a következő jelölőnégyzetet kell bekapcsolni a Beállítások > Alapbeállítások > Részletek alatti párbeszédpanelen.

Fontos az aktuálisan vizsgálandó elemek kiválasztása, vagy egy olyan részlet létrehozása, amely tartalmazza a vizsgálandó elemeket. 

IT_12
A vizsgálandó elemek kiválasztására több lehetőség áll rendelkezésre:

1. A bal oldali sáv Részletek ikonjára kattintva, a „plusz” jel segítségével új részleteket lehet létrehozni:

2. Egy másik, gyorsabb és kényelmesebb lehetőség, hogy a teljes modellből kiválasztjuk a szükséges elemeket, majd a képernyő alsó sorában (gyorskapcsolók) a következő ikont választjuk:

3. Ha a szükséges részletek már korábban létre lettek hozva, vagy a program által automatikusan létrehozott részletek megfelelőek, akkor a kívánt részlet a gyorskapcsolók sávján megtalálható ,,részletek” ikonnal, a felugró listából is kiválasztható:

Ezt követően a kiválasztott elemek ellenőrzése gyorsabban elvégezhető, mivel a számítás nem a teljes modellre fut le, így jelentős számítási idő takarítható meg.