FALAZOTT SZERKEZETEK

A falazott szerkezetek az építőipar leggyakoribb szerkezet típusa, ennek ellenére azok ellenőrzése sokszor nehézségekbe ütközik a méretezési és modellezési bizonytalanságok miatt. Az AXISVM szoftver ebben nyújt hatékony segítséget  mérnöki gyakorlatban legtöbbet előforduló szabványos ellenőrzések, tervezési helyzetek automatizálásával. A komplex szemléletű modul a teljes méretezési folyamatot végigkíséri, interaktív munkavégzést és gyors dokumentációs lehetőséget biztosít.
Részletes dokumentáció minta falazott szerkezethez >>

MD1 MODUL
A modul a főként normálerővel és nyíróerővel terhelt vasalatlan falazott szerkezetű falak átfogó méretezéséhez és ellenőrzéséhez nyújt segítséget. A falak akár szintenként, vagy komplex többszintes szerkezetként is vizsgálhatók. A modul speciális lehetősége, hogy a falazat teherbírását jelentősen befolyásoló falvégi csomópontok is beállíthatók. Ezen felül a csomópontokból származó többletkülpontosságok közelítő módszerrel számíthatók, mely a modellezést lényegesen leegyszerűsítheti. Az ellenőrzési folyamat átláthatóságát az összetett struktúrájú méretezési felület és a részletes dokumentáció segíti.

Követelmények / ajánlások

 • falazott szerkezetek vizsgálatához 2-es vagy 3-as jelű konfiguráció szükséges (pl. L2S, NL3P)

SZABVÁNYOK

Eurocode 6

EN 1996-1-1

Svájci szabvány

SIA 266

Olasz szabvány

NTC

JELLEMZŐK

 • vasalatlan falazott falszerkezetek méretezése
 • elérhető méretezési eljárások:
  • falak stabilitásvizsgálata főként függőleges teherre
  • merevítő falak komplex nyírási ellenőrzése
 • egy- és többszintes falszerkezetek átfogó vizsgálata
 • csak oldalirányú megtámasztással rendelkező függőleges falszakaszok vizsgálhatók
 • méretezési paraméterek automatikus definiálása, kapcsolódó vasbeton födém szintek és a falszakaszhoz kapcsolódó nyílások felismerése
 • fal-födém kapcsolatok megadása, külpontos hatásának figyelembevétele közelítő statikai modellekkel
 • mértékadó és burkoló kombinációkhoz tartozó kihasználtság számítása az összetartozó minimum, maximum igénybevételek alapján
 • egyedileg összeállítható, automatikusan felépülő tervezési számítás

RÉSZLETEK

FAL SZEGMENSEK ELLENŐRZÉSE

A falakat minden esetben héj/tárcsa elemekkel modellezhetjük, viszont a méretezés a felhasználó által definiált virtuális sávok használatára épül, azok reprezentálják az ellenőrizendő falszakaszokat. A program a méretezési igénybevételeket a virtuális sáv integrált eredményei alapján állapítja meg.
A modul segítségével a falszakaszokat szintenként különállóan, vagy akár többszintes falrendszerként is vizsgálhatjuk.

FALSZAKASZOK PARAMÉTEREI

A modulban a falazatokra jellemző paramétereket globálisan (teljes falszakaszra jellemző paraméterek) és szintenként lehet definiálni. A program a paramétereket automatikusan definiálja a modell adatai és a gyakorlatban jellemző értékek alapján, ezáltal a felhasználónak csak az egyedi értékeket kell külön beállítania. A felvett paraméterek áttekintését összefoglaló táblázatok segítik.

FAL-FÖDÉM CSOMÓPONTOK

A program egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a falazott szerkezeteknél gyakran előforduló fal-födém csomópontokat definiálhassuk és azokat a számításban figyelembe vehessük. Modellezhetünk közbülső falakat folytonos födémmel, szélső falakat egyoldali födémmel. Utóbbinál a hőszigetelés vastagsága és az esetleges lágy összenyomódó betételemek is megadhatóak. A csomóponti beállítások külpontosságának figyelembevételére többféle közelítő módszert ajánl a program.
Az egyes fal szegmensek, és azok csomóponti beállításai a modellben grafikusan megjeleníthetőek, mellyel könnyedén ellenőrizhető az adatbevitel helyessége a modellben.

EREDMÉNY ORIENTÁLT TERVEZÉSI FELÜLET

Az átlátható és eredmény orientált tervezés érdekében a modul tervezési felületén egyidejűleg láthatjuk az egyes falazott szintek geometriai paramétereit, csomóponti beállításait, a tervezési igénybevételeket és az ellenőrzés eredményeinek kivonatát.
A tervezési folyamat végeredményét a Falazat kihasználtság komponens segítségével jeleníthetjük meg a szerkezet modelljén.

RÉSZLETES DOKUMENTÁCIÓ

A modulban a falazatokra jellemző paramétereket globálisan (teljes falszakaszra jellemző paraméterek) és szintenként lehet definiálni. A program a paramétereket automatikusan definálja a modell adatai és a gyakorlatban jellemző értékek alapján, ezáltal a felhasználónak csak az egyedi értékeket kell külön beállítania. A felvett paraméterek áttekintését összefoglaló táblázatok segítik.

FALAZAT SZILÁRDSÁG KALKULÁTOR

Az anyagok definiálását megkönnyíti az Anyag formon lévő automatikus szilárdság számító segédeszköz (ez nem minden szabvány esetén érhető el).