RÉSZLETES TERVBEMUTATÓK

MAPLETON CRESCENT

Mapleton Crescent lakótorony - vasbeton szerkezet
WANDSWORTH LONDON,  EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

STATIKAI TERVEZÉS: Barrett Mahony Consulting Engineers, Clancy Consulting
ÉPÍTÉSZ: Meropolitan Workshop
ÉV:  2016-2017

PROJEKTLEÍRÁS

PROJEKT
A Mapleton Crescent egy 26 emeletes, 86 lakóegységből álló toronyház, mely Londonban, Wandsworth közepén helyezkedik el. A Pocket Living-et úgy építették, hogy a helyszínen elkészített toronymaghoz előregyártott garzonlakás blokk egységeket használtak. Jelenleg ez az egyik legmagasabb elemes toronyház Európában. A homlokzatot három különböző zöld színű recézett kerámia panelekkel burkolták. A magas minőségű közös használati terek, tető kertek, közös erkélyek és egy folyóra néző terasz elősegíti a közösség építését és ösztönzik a társasági kapcsolatok kialakulását.

Az épület 2017 végére készült el.

SZERKEZETI KONCEPCIÓ
A szerkezeti elrendezés a 2. szintig monolit beton szerkezetből áll egy monolit beton maggal, mely 26 emelet magas. A szerkezet fennmaradó részét rendkívül fejlett előregyártott blokk egységek alkalmazásával alakítják ki melyet egy 1,8 m vastag beton teherelosztó födém támaszt meg a 2. szinten. A telek csak 500 m2-es, a Wandle folyó, egy villamos alállomás és egy közút határolja. Az építkezést tovább nehezítette egy nagy esővíz csatorna, mely a telek alatt fut. A környezet, a mag excentrikus helyzete és a háromszög alakú épület miatt a tervezés folyamán a dinamikus hatásokat is figyelmbe kellett venni. A tervezés során szélcsatorna teszteket hajtottak végre azért, hogy meghatározhassák a szélerőket és a födémszintek gyorsulását.

ANALÍZIS ÉS MODELLEZÉS AxisVM PROGRAM SEGÍTSÉGÉVEL

  • Az AxisVM nagyszerű segítséget nyújtott a szerkezetek sajátfrekvenciáinak gyors számításához, inercianyomaték és rezgésalakok meghatározásához. A modellben a födémek a tényleges merevségükkel lettek figyelembe véve, így megnőtt a sajátalakok és sajátfrekvenciák pontossága is.
  • A magfalak és a modul blokkok közötti kapcsolatok gerenda elemekkel lettek modellezve, az egyik végén Z irányban szabad eltolódással. Ez megengedte, hogy a modul blokkokról a nyíró- és normálerők átadódjanak a magfalakra a függőleges terhek átadódása nélkül. Az erők világos grafikus megjelenítése a magfalban lehetővé tette az oldalirányú terhelések következtében fellépő vízszintes erők útjának egyszerű követését.
  • Az EC2 szabvánnyal összhangban lévő vasbeton méretező modult használták a merevítő nyírt falak és vasbeton födémek vasalásának számításhoz. A globális szerkezeti modell mellett, elkészült a 2. szint teherelosztó födémjének lokális modellje is jóval finomabb hálóval a vasalás pontos megtervezéséhez.
  • Az AxisVM-et használták a merevítőmag stabilitás-vizsgálatára is, egyrészt a csúszózsalus építés egyes építési fázisaihoz, valamint a 25. szinten elhelyezett toronydaru építkezés alatti terhelésének hatásához.