RÉSZLETES TERVBEMUTATÓK

TAPIRUS PROJEKT - ELEKTROMOS TÖLTŐÁLLOMÁS

BRNO,  CSEH KÖZTÁRSASÁG

STATIKAI TERVEZÉS: Michna&Perháč

PARAMETRIKUS TERVEZÉS: Parametri Studio

ÉV: 2023

A Projekt rövid bemutatása

Helyszín: Brno, Csehország / Dátum: 2023

Statikai tervezés: Michna&Perháč

Parametrikus tervezés: Parametri Studio

Gyártó: Vesper Homes

3D nyomtatás: ICE Industrial Services

Megrendelő: Festival architektury

Bevezetés

A projekt a „Festival architektury” vásár szervezőinek felkérésével indult, a feladat a jövő elektromos töltőállomásának megtervezése volt. A nulla költségvetésű projekt keretében a cél az volt, hogy a feladat kitűzésétől az üzembe helyezésig 3 hónap alatt mutassunk be egy olyan induló prototípust, amely a jövő városaiban más töltőállomás-modellek számára mintaadó lehet. A projektben kezdeti követelményként egy acél, 3D-nyomtatott beton és fa hibrid szerkezet volt megadva. Szükséges feltétel volt az egységek moduláris rendszerben történő összeállításának lehetősége, illetve – ökológiai szempontokat figyelembe véve –  a napenergia használata. A tervezési és gyártási technológiáknak is  szorosan kapcsolódniuk kellett a fenntarthatósághoz.

Parametrikus tervezés:

A feladat kezdetétől a projekt paraméteres szkriptként jött létre. A programot fokozatosan kiegészítették és az új igényekhez igazították. A forgatókönyvet a gyártó cég visszajelzései vagy statikus számítások alapján valós időben szerkesztették és optimalizálták. Ennek köszönhetően nagyon rövid idő alatt nagyszámú változatot és követelményt lehetett ellenőrizni és folyamatosan módosítani, és így a projektet megfelelően befejezni.

Szerkezeti analízis:

A szerkezeti analízishez AXISVM szoftvert használtunk. Ennek a szoftvernek köszönhetően nagyon rövid válaszidő alatt meg tudtuk határozni a terhelés szempontjából a szerkezet alapvető paramétereire vonatkozó követelményeket. A számításból származó értékek azonnal visszakerültek a parametrikus modellbe, amely ismét előállította a 3D adatok új verzióját az analízist végző alkalmazás számára. A következő lépésben az AXISVM-et a Grasshopper környezettel (vizuális algoritmikus szerkesztő) kapcsoltuk össze, anélkül, hogy a modellt exportálni kellett volna. Célunk az volt, hogy olyan közvetlen statikus válaszkapcsolatot hozzunk létre, amely azonnal megmutatja számunkra a struktúra használatának hatékonyságát, és ezzel tovább erősíti a teljes parametrikus modell jelentőségét.

Gyártás:

A gyártás során a gyártáshoz nyomtatott dokumentáció nem készült. Egy digitális 3D modell szolgált gyártási adatként. A rétegelt lemez részek CNC géppel, a betonoszlop pedig 3D nyomtatóval készült. A nettó gyártási idő volt a projekt legrövidebb része. A több száz óra tervezés eredményeként az egységek egyedi alkatrészei néhány tízóra alatt megszülettek.

Következtetés:

A projektet a brno-i cseh építőipari vásáron mutatták be, és a jövőben nagyobb mennyiségben felhasználhatják a város elektromos közlekedési eszközeinek ellátására.