STATIKAI VÉGESELEM-PROGRAM
Statikai méretező és számító programrendszer
Részletes tervbemutatók

AxisVM Részletes tervbemutatók

Vissza a főoldalra

Reconstruction of Margit bridge

Benta Towers Komplexum
Marosvásárhely

Tervezők: ConSoft Proiect,
Aris, Zplan

Dátum: 2007 - 2008

A projekt leírása

Benta Towers Komplexum egy egyedülálló épületegyüttes Erdély szívében Marosvásárhelyen.

A kétszintes mélygarázsból indulva a panoráma liftek segítségével jutunk fel a látványos panoráma teraszos, harmonikus és kellemes luxus lakásokhoz. A Benta Towers Komplexumot arra tervezték, hogy a legigényesebb követelményeknek a kényelem, a minőség és a biztonság szempontjából legmagasosabb fokon eleget tegyen.
Ez egy lenyűgöző lakópark többek között a négy főépületrészből, két 15 emeletes és két 20 emeletes toronyépületből áll. A komplexum továbbá magába foglal egy modern bevásárlóközpontot és az épületek alatt elhúzódó két szintes mélygarázst.

Szerkezeti koncepció

A komplexum több épületből áll, a szerkezetileg hasonló megoldást alkalmaztunk mint a négy toronyépület kialakításánál.

Az épületek szerkezettípusa - vasbeton duál-, keret és kapcsolt falas rendszer, az alépítmény szerkezete lemez alap és alapozási gerendák.

Rövid leírásomban szeretném kiemelni az AxisVM hatékonyságát a tartószerkezetek földrengésre való tervezésében.

Szeizmikus analízis és méretezés

Mint tudjuk a földrengéssel szemben ellenálló többemeletes betonszerkezetű épületet úgy kell tervezni, hogy az képes legyen megfelelő energiaelnyelésre anélkül, hogy lényegesen csökkenne a vízszintes és függőleges terhekkel szembeni általános ellenállása. Emiatt az épületek szeizmikus elemzése a földrengéssel veszélyeztetett területeken rendkívül fontos.

Reconstruction of Margit bridge

Az AxisVM hatékonysága a szeizmikus tervezésben

„ Alapgondolatként kijelenthetjük, hogy az AxisVM magasan fejlett szeizmikus elemzési képességű szoftver. Az intuitív interfész és a komplex végeselemek segítik a megfelelő modellezést melyek segítségével képesek vagyunk egyazon modellbe kezelni az épületek alépítményét és felépítményét. A következő funkciók tették a munkánkat kimagaslóan gyorsabbá és hatékonyabbá:

   A szerkezeti elemek keresztmetszeti tulajdonságainak csökkentési lehetősége a méretezés különböző fázisaiban.

   Gyors és hatékony elemzés a modális válaszspektrum-analízis módszerével.

   A válaszspektrum-analízis során a program magas hatékonysággal veszi figyelembe a különböző előírásokat - mint például modális tömegek összegének az ellenőrzését vagy a méretező spektrum kiszámítását.

   Kitudjuk számolni a rendkívül fontos szintérzékenységi együtthatót és a szintenkénti relatív elmozdulásokat, a rendkívüli csavaróhatás figyelembevételével.

   A szerkezeti elemek méretezése szempontjából érdemes kiemelni a rendkívül fontos globális és lokális duktilitás-kialakítási feltételeket. - például a program képes kiszámolni a szeizmikus gerendák esetén a tervezési nyíróerőt a kapacitástervezési szabályokkal összhangban (a nyomatéki ellenállás tervezési értéke figyelembevételével), vagy rendkívül rugalmas módón tudjuk következetesen figyelembe venni a duktilitási előírásokat használva a méretező modulok különböző lehetőségeit.”

 

Dipl. ing. Tőkés Károly

ConSoft Proiect


Concrete design and check
Steel design and check
Timber beam design

AxisVM áttekintése
AxisVM Rapido áttekintése
AxisVM Viewer áttekintése
Vasbetontervezés
Acéltervezés
Fa méretezés
Lépésről-lépésre kézikönyv
AxisVM oktatófilmek
Ügyfélszolgálat

Copyright (c) InterCAD All rights reserved

Forgalmazók
Árajánlatkérés