STATIKAI VÉGESELEM-PROGRAM
Statikai méretező és számító programrendszer
Részletes tervbemutatók

AxisVM Részletes tervbemutatók

Vissza a főoldalra

Reconstruction of Margit bridge

Margit híd rekonstrukciója
Budapest

Tervezők: Margit Híd Konzorcium
(Főmterv Zrt., MSc Kft., Pont-TERV Zrt., Céh Zrt.)

Tervezés és kivitelezés éve: 2007-2011

Szerkezeti leírás

A Budát és Pestet összekötő hatnyílású (74 – 83 – 88 – 88 – 83 – 74 m), törtvonalú ívhíd 1876-ban épült Ernest Gouin tervei szerint. 1900-ban kiegészült a Margitszigetre vezető szárnyhíddal. A szárnyhíd kivételével a híd teljesen megsemmisült a II. Világháborúban.
Az újjáépült híd nyílásonként hat szegecselt acél ív főtartóval és vasbeton pályalemezzel készült el. A következő 60 évben a híd állaga leromlott, a vasbeton pályalemez sok helyen tönkrement, így az ezredfordulóra szükségessé vált a híd rekonstrukciója.

Rekonstrukció

Az átépítés során a régi vasbeton pályalemezt elbontották és egy új orthotrop acél pályalemez került a helyére. Az ívet a hossztartóval összekötő oszlopokat az eredeti szerkezeti kialakításnak megfelelően besűrítették és andráskereszt rácsozással is ellátták.

kivitelezés során több ideiglenes állapotot is megvizsgáltak, pl. a híd hosszirányú szétvágása két félhídra (3-3 főtartóra), a bakdaruzás kialakítását és terhelését vagy éppen a vasbeton pályalemez bontásának fázisait.

Modellezés és számítás

„ A hídszerkezet legnagyobb nyílásait AxisVM programmal modelleztük, az íveket és az oszlopokat rúdelemként, a hossz- és kereszttartókat bordaelemként, a pályalemezt héjelemként vettük figyelembe. Az ív és a hossztartó közötti csúsztatóerőket kapcsolati elemekkel, a külpontos rúdbekötéseket merevtestekkel alakítottuk ki. A globális modellek mellett több lokális modellt is használtunk, pl. a konzolelemek (járdakonzolok) bekötésének vizsgálatára.”

Dr. Vigh Attila
Főmterv Zrt.


Concrete design and check
Steel design and check
Timber beam design

AxisVM áttekintése
AxisVM Rapido áttekintése
AxisVM Viewer áttekintése
Vasbetontervezés
Acéltervezés
Fa méretezés
Lépésről-lépésre kézikönyv
AxisVM oktatófilmek
Ügyfélszolgálat

Copyright (c) InterCAD All rights reserved

Forgalmazók
Árajánlatkérés