STATIKAI VÉGESELEM-PROGRAM
Statikai méretező és számító programrendszer
AxisVM

Grafikus munkafelület

Ebben a fejezetben szeretnénk egy kis betekintést adni az AxisVM munkafelületére és a felhasználóbarát grafikus megoldásaira.

Az AxisVM képernyő részeit az alábbiakban röviden ismertetjük:

Grafikus munkaterület
- A terület a képernyőn ahol létrehozzuk a modellt.
Grafikus kurzor
- Vonzáskör (aura), ez a funkció segít abban, hogy a kurzort a képernyőn lévő elemekre, ill. azok kitüntetett pontjaira pontosan rá lehessen illeszteni.
Főmenü
- A program egyes funkciói innen érhetők el a legkényelmesebben.
Eszköztár
- A Főmenü alatt található, lapozható fülekre helyezett eszköztárak (Geometria, Elemek, Terhek, Háló, Statika, Kihajlás, Rezgés, Dinamika, Vasbetontervezés, Acéltervezés, Fa méretezés) a modellfelépítés, számítás és eredménykiértékelés egyes lépéseihez szükséges funkciókat tartalmazzák, csoportokba rendezve.
Aktív ikon
- Az egyes eszköztárakon utoljára kiválasztott ikon kijelölve marad, jelezve az épp végrehajtott funkciót.
Ikontábla
- A főablak baloldalán elhelyezkedő függőleges ikonsor a modellfelépítés és eredménykiértékelés bármelyik szakaszában használható funkciók gyűjtőhelye. Azokról az ikonokról, melyeknek jobb fölső sarkában kis fekete nyíl található, rákattintáskor további ikonokat tartalmazó lebegő paletta nyílik le (például a lehetséges geometriai transzformációkkal), ilyenkor a palettáról választhatunk műveletet. Ezek a lenyíló paletták a bal szélükön található fogantyúval odébb húzhatók, leválaszthatók, ilyenkor folyamatosan láthatóak is maradnak. Maga az Ikontábla is áthelyezhető, a felső szélén található fogantyúval odébb mozgatva bárhová mozgatható vízszintes lebegő palettává alakul. Az elmozgatott Ikontábla és paletták alaphelyzetbe állíthatóak a bal felső sarokban megjelenő bezárás (x) gombbal, vagy a főmenüből (Beállítások / Eszköztárak alaphelyzetbe).
Tulajdonságszerkesztő
- A Tulajdonságszerkesztő segítségével gyorsan módosíthatunk a kijelölt elemek egyes tulajdonságain (közös értéket állíthatunk be), illetve a kijelölt elemtulajdonságnak megfelelő elemeket jelölhetünk ki. Menüből ki/bekapcsolható (Ablakok / Tulajdonságszerkesztő).
Info-paletta
- A modellhez választott szabványt, az aktuális teheresetet, burkolót, bekapcsolt részletet, eredménykompnenst, számítás hibaértékeit láthatjuk benne. Menüből ki/bekapcsolható (Ablakok / Info-paletta).
Színkódolás
- A modellben található elemekhez (rudak, rácsrudak, bordák, tárcsák, lemezek, héjak) tájékozódást segítő színkódolás rendelhető valamely tulajdonság (elemtípus, keresztmetszet, excentricitás, vastagság stb.) szerint. A színek jelentését egy paletta mutatja, mely menüből ki/bekapcsolható (Ablakok / Színkódolás).
Koordináta-ablak
- A kurzor aktuális pozícióját jelző paletta. A d gombok benyomott állapotában a kék kereszttel jelölt lokális origótól mért koordinátákat mutatja, ellenkező esetben a globális koordinátákat. Szerkesztőfunkciók (például vonalhúzás) közben a mezőkbe kattintva numerikus értékeket is megadhatunk és Enter billentyűvel zárhatjuk le a térbeli pont megadását. Menüből ki/bekapcsolható (Ablakok / Koordináta-paletta).
Színskála-ablak
- Az eredmények ábrázolásakor az egyes intervallumokhoz rendelt színeket mutatja. Rákattintva az értékskála és a színezés is beállítható.Menüből ki/bekapcsolható (Ablakok / Színskála-paletta).
Lebegő paletták
- Bizonyos funkciók indításakor bukkannak elő, az ikonsor a lehetséges műveleteket kínálja fel. Ha például a Geometria fülön a modell csomópontjait vagy vonalait egérrel elhúzzuk, a geometria módosításának lehetséges módozatai közül választhatunk. Kótázáskor a különféle méretvonalak és feliratok közül válogathatunk. Ha a művelet lezárul vagy a palettát a Bezárás (x) gombbal kikapcsoljuk, a lebegő paletta eltűnik.
Gyorsgombok
- A jobb alsó sarokban sorakozó gyorsgombok a rajz megjelenését, szerkesztését befolyásoló, gyakran használt kapcsolók.
Nézet-gyorsgombok
- A fő szerkesztőablak tetszés szerint felosztható, s a felsoztásból származó al-ablakok úgyszintén. Az egyes ablakokban eltérő nézetet, teheresetet, burkolót állíthatunk be. Minden ablak bal alsó sarkában ott vannak a nézet gyors módosításához alkalmazható gyorsgombok.
A modell
- A szerkezet fő tulajdonságait leképező végeselemes modellt axs kiterjesztésű fájlokba menthetjük. Sikeres számítás esetén az eredmények a modellfájllal megegyező nevű, de axe kiterjesztésű fájlba kerülnek.


Concrete design and check
Steel design and check
Timber beam design

AxisVM áttekintése
AxisVM Rapido áttekintése
AxisVM Viewer áttekintése
Vasbetontervezés
Acéltervezés
Fa méretezés
Lépésről-lépésre kézikönyv
AxisVM oktatófilmek
Ügyfélszolgálat

Copyright (c) InterCAD All rights reserved

Forgalmazók
Árajánlatkérés