STATIKAI VÉGESELEM-PROGRAM
Statikai méretező és számító programrendszer
AxisVM

Pushover Analízis - Nemlineáris statikai számítás

A pushover analízis különösen alkalmas disszipatív szerkezetek vizsgálatára, ugyanis meghatározható vele az adott szerkezet duktilitási szintje. Kellő duktilitás esetén jelentősen csökkenhet a földrengés-terhek tervezési értéke.
A pushover analízis csak akkor szolgáltat érvényes és valós eredményeket, ha a szerkezeti modell képes megragadni a szerkezet nemlineáris viselkedését. Ez nem könnyű feladat, különösen vasbetonszerkezetek esetében. Gyakran úgy közelítik meg a problémát, hogy az egyes elemek képlékeny alakváltozásait az elemek mentén véges számú pontra (úgynevezett képlékeny csuklókra) koncentrálják. A manapság elterjedt gyakorlat szerint az elem két végén vesznek fel csuklókat.
Folynak a kutatások a különféle képlékeny csuklók viselkedésének vizsgálatára, de leggyakrabban hajlítási csuklókat alkalmaznak, melyek figyelembe veszik a hajlítónyomaték és az elfordulás között fennálló nemlineáris kapcsolatot. Az egyes csuklókat nyomaték-elfordulás diagramjukkal jellemezzük, ami megadja az elem különböző elfordulásértékekhez tartozó hajlítási teherbírását.

A következő leírás röviden ismerteti a pushover teheresetek létrehozásának és paramétereik beállításának módját, majd a nemlineáris statikai vizsgálat elvégzésének menetét.

Sajátrezgésalakok és sajátfrekvenciák meghatározása

Amennyiben statikus terheket is definiáltunk a modellre, fontos, hogy a rezgésvizsgálatot Terhek átalakítása tömegekké beállítással futtassuk. Ezzel a teherként megadott tömegeket is figyelembe tudjuk venni a rezgésalakok meghatározásakor és később a pushover terhek generálásánál is. A rezgésvizsgálat elvégzése után érdemes ellenőrizni a rezgésalakok tömegrészesedését.
Ezek a Rezgés fül kiválasztása után a Táblázatkezelőben érhetőek el.

Pushover teheresetek létrehozása

A Tehercsoportok és teheresetek ablakban létrehozhatunk, átnevezhetünk és törölhetünk pushover tehereseteket. A program a Pushover teher gomb megnyomása után összesen négy teheresetet hoz létre.

Pushover teher paramétereinek megadása

A teheresetek létrehozása után a terhek paramétereit a Terhek fül Pushover-analízis gombjára kattintva adhatjuk meg.
A tehergenerálás paramétereit az ablak felső, a szinteltolódások számításához szükséges szint-magasságokat az alsó részében adhatjuk meg. (Itt a korábban megadott szintmagasságok is megjelennek)

Nemlineáris statikai számítás futtatása

Nemlineáris statikai számítás

A pushover terhek definiálása után a pushover analízishez a Statika fülön található Nemlineáris statikai számítás futtatása szükséges. A megoldásvezérlést Pushover-re állítva a felhasználó megadhatja a paraméteres és a konstans tehereseteket.
A paraméteres tehereset általában maga a pushover tehereset, de más teheresetek használatára is van lehetőség.

Kontrollcsomópontnak a szerkezet legmagasabb szintjének egyik pontját szokás választani. Fontos, hogy a vizsgálat iránya egyezzen a paraméteres teheresetben szereplő erők irányával. A vizsgálat stabilitása nagymértékben javítható a növekmények számának növelésével. Ajánlott figyelembe venni a geometriai nemlinearitást a pushover analízis futtatásakor.

Pushover kapacitásgörbék
Ez a lehetőség csak akkor érhető el, ha legalább egy pushover vizsgálatot futtatunk már a modellen.
A pushover kapacitásgörbék ablak segítségével meghatározhatóak a modellre jellemző kapacitásgörbék és a földrengés jellemzőitől függően az előirányzott elmozdulás értéke is. Az ablak tetején található legördülő menüből kiválasztható a vizsgálni kívánt pushover tehereset. Az eredmények az ablak bal oldali részében megadott paraméterek alapján felvett gyorsulás-elmozdulás válaszspektrumból adódnak.


Concrete design and check
Steel design and check
Timber beam design

AxisVM áttekintése
AxisVM Rapido áttekintése
AxisVM Viewer áttekintése
Vasbetontervezés
Acéltervezés
Fa méretezés
Lépésről-lépésre kézikönyv
AxisVM oktatófilmek
Ügyfélszolgálat

Copyright (c) InterCAD All rights reserved

Forgalmazók
Árajánlatkérés